Aguila Mirko

Liście Koki i duchowość Inków.



Od jakiegoś czasu zabieram się do napisania czegoś o świętej roślinie Inków, Liście Koki, to bardzo trudna sprawa, ponieważ ludzie w Polsce usłyszawszy słowo „koka”, natychmiast kojarzą to z „kokainą”.

To jest tak jakby twierdzić, że ziemniak to alkohol; albo że mak to opium. Tak nie jest, „kokaina”, została stworzona przez białych ludzi, którzy w swojej mądrości odzielili alkaloid z liscia i powstała właśnie „kokaina”, która służyła i służy , jako środek znieczulający przy operacjach i innych zabiegach chirurgicznych, bo tak działa „kokaina”. Do produkcji kilograma „kokainy” potrzebna jest ogromna ilość liści koki, które są poddawane obróbce chemicznej, krystalizacji i rafinowania (tak jak cukier) i dopiero wtedy powstaje „kokaina”.

W życiu duchowym Indianie mieszkający w Andach, początkowo Inkowie a obecnie ich potomkowie, czcili Matkę Naturę i Matkę Ziemię.

Liście koki zawsze im towarzyszyły, nawet przed Inkami liście koki były używane przez kultury pre-inkaskie takie jak Tiuhuanaku, Mochica i inne.

Wszystkie te Narody, aby modlić się do Bogów a szczególnie tego najważniejszego Taita Inti (Ojca Słońce) używali K’Intu (3 liście koki połączone i trzymane w jednej ręce). W taki sposób Indianie mieszkający w Andach łączą się z Matką Naturą i rozdają komunię z tym co święte. Ten Ceremoniał dla Bogów, jest uważany za sakrament, w którym jeść K”intu z liści koki, znaczy jeść ciało Wielkiego Ducha Życia (Słońca) i wchodzić w bezpośrednią relację ze Świętą Matką Koką.

Liście Koki są święte, bo nie tylko służą do rytuałów, ale też używane są w medycynie, do trepanacji czaszki i usuwania guzów mózgu. Oleju przygotowanego z tych liści używało się jako środka znieczulającego. Jako roślina lecznicza pomaga w dolegliwościach żołądkowych, wyrównuje ciśnienie i jest świetnym środkiem dla strun głosowych.

Jako pokarm był i jest doskonałą odżywką, jako że zawiera bogactwo witamin i minerałów.

W 1976 r, Uniwersytet Harvard opublikował:….. Liście koki są tak samo lub bardziej odżywcze niż niektóre rośliny strączkowe i odżywki znane na rynku. A w 1995 r Światowa Organizacji Zdrowia publikuje:…… „ konsumpcja liści koki nie powoduje negatywnych efektów na zdrowiu, wręcz przeciwnie spełnia funkcje terapeutyczne i społeczne wśród narodów indiańskich mieszkających w Andach”..

CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA

SKŁAD CHEMICZNY LISCIE KOKI

……………………..(1)LIŚCIE KOKI…………(2)NAPAR Z LIŚCI KOKI

Wilgotność, g%………………9.21………………………….99.8

Ekstrakt suchy, g%…………..0.790………………………….0.2

Ekstrakt eteryczny, g%……….4.53…………………………..0.004

Węglowodany, g%…………….49.62…………………………..0.03

Proteiny ogół (N x 6.25),g%….15.96…………………………..0.004

Proteiny strawne(N x 6.25) g%..12.39……………………………—

Fibra surowa g%…………….13.00……………………………—

Popioły, g%…………………7.68…………………………..0.019

Piasek i Krzemionka, g%………1.55…………………………..0.593

Karoten, mg %………………42.34…………………………..0.03

Tiamina, mg %……………….0.16…………………………..0.0004

Riboflavina, mg%…………….0.88…………………………..0.004

Vitaminy C, mg%…………….16.70…………………………..0.05

Niacina, mg%……………….26.00…………………………..0.05

Wapń, mg%………………..1550.7……………………………0.065

Fosfor, mg%……………….209.7……………………………0.042

Żelazo, mg%…………………4.2……………………………0.015

Sód, mg%……………………0.59…………………………..0.001

Potas, mg%………………….0.96…………………………..0.004

Alkaloidy ogólne,g%………….0.821………………………….0.003

Kokaína,g%………………….0.738………………………….0.0024*

(1) Wyniki przedstawione dla 100 gr. oryginalnej próbki liści koki.

(2) Wyniki przedstawione dla 100 ml.naparu, (jedna torebka w przybliżeniu 1 gr./200 ml wrzącej wody i parzenie przez 5 minut).

Skład chemiczny Liście Koki są podatne na zmiany. Zależy to od różnych czynników takich jak: różnorodność Liści Koki, skład chemiczny ziemi, sposób hodowli i zbioru, czas wysuszenia i magazynowania.

*Wyniki składu chemicznego MATE DE COCA (naparu) i Liście Koki były wzięte z Raportu N°296-82-DQF/INN, emitowane przez Instytuty Narodowe Zdrowia i Żywienia oraz Sektor Zdrowia Peru (1982,1983) i z ostatnich analiz z certyfikatami Uniwersytetu Peruwiańskiego im. Cayetano Heredia.

WŁAŚCIWOŚCI TERAPEUTYCZNE

* Ma wyraźne działanie trawienne i odżywcze.

* Pobudza czynność oddychania. Dlatego jest używana w przypadku “choroby wysokości”.

* Ma właściwości wzmacniające i energetyczne.

* Jest regulatorem metabolizmu węglowodanów.

* Dietetyczna w przypadku zdrowego odżywiania.

* Pomaga przy zmęczeniu strun głosowych.

* Wspomaga leczenie artretyzmu i reumatyzmu.

1 ORZEŁ MIRKO


9 października 2012, 09:52

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
PIERŚCIEŃ ŚWIATŁA – PHOTON BELT

Nasza planeta Ziemia zmierza w obecnym czasie do wielkich przemian. My, mieszkańcy tego globu żyjemy aktualnie na krawędzi starego i nowego...

Zamknij