Aguila Mirko

OSTRZEŻENIE – NOWY SYNTETYCZNY SŁODZIK STEVIA LUB TRUVIA.



Natychmiast po tym jak Parlament Uni Europejskiej wyraził zgodę na sprzedaż słodzika Stevia w tym roku w listopadzie 2011 roku, wszystkie branże makro „żywność”, aby je nazwać w jakiś sposób, zdecydowałby się na szaleńczą wyprawę pochwycenia fanów produktów wykonanych ze Stevii, tj. tłum ludzi cierpiących na cukrzycę, otyłość, cholesterol, itp.., którą spowodowały te branże. Przykładem jest to, że większość z nich krzyczy do nieba, to filia Sugar Ebro zależna od AB Associated British Foods, które wprowadzają do obrotu wyłącznie dla Hiszpanii, słodzik Coca-Cola i Cargill o nazwie „Truvia”.

Ale Truvia, to tylko 20% Stevia a pozostałe 80% to Erytrytol (polialkohol zwiększający stężenie cukru we krwi http://www.continents.com/diabetes29.htm) oraz nieznane naturalne aromaty,który wobec braku informacji ze strony spółki, muszą być traktowane jako uzależniające smaki dodawane do produktów. I z tych 20% z Stevia, 0% Steviosido, który jest jedynym składnikiem słodzika Stevia o właściwościach leczniczych.

Oznacza to, że Hiszpańska Spółka Cukrowa będzie próbowała odkupić się od tysięcy zgonów spowodowanych prawnie przez rafinerie cukrowe, również Coca Cola będzie także próbować oczyścić swój wizerunek, ze spowodowania, przez ich napoje gazowane i nadmiar cukru, niezdrowej otyłości, cukrzycy i hyperaktywnosci u dzieci na dużą skalę.

Ale będą starali się odkupić samych siebie, nie stosując naturalnego skarbu stevi, którą nas Matka Natura obdarzyła, ale z „potworem” zwanym Truvia, jak powiedziałem powyżej nic nie wnosi na płaszczyźnie uzdrawiania i w dużej mierze tworzone jest z modyfikowanych genetycznie roślin, które produkują niewielkie lub żadne Steviosido. Cargill i Coca Cola rodzice „potworu” Truvia, opatentowali słodzika na podstawie jednego składnika Stevia nazywane Rebaudiosa i produkt zdaje się mieć skutki uboczne http://side-effects.owndoc.com/truvia-side-effects.html

Stevia Rebaudiana Bertoni, tak nazwany naukowo i w języku Guarani (rdzenny język Paragwaju) ka’a he’e, ma dwa główne cukry non-kaloryczny, Steviosido i Rebaudiosido. W 1887 roku, Moises Bertoni, szwajcarski botanik, określił botanicznie roślinę jako Stevia Rebaudiana, na cześć PG Esteve, botanika z Valencia (Hiszpania) i Owidiusz Rebaudi, chemik, urodzony w Asunción, Paragwaj

Ale jedynie element słodzika Stevia którym jest Steviosido ma właściwości lecznicze razem z innymi elementami towarzyszącymi słodzika i innymi minerałami, aminokwasami, enzymami itp… i które Coca Cola i Cargill wyeliminowały w „potworu” Truvia.

Jako mniejsze zło, Unia Europejska zatwierdziła Stevia jako słodzik wykonany na bazie Rebaudiosido jak i te wykonane ze Steviosido, w odróżnieniu od zezwoleń, który Coca Cola załatwiła w USA wyłącznie dla swojego Rebaudiosido.

Więc będziemy musieli czytać etykiety aby nie zostać oszukani i by wiedzieć co kupujemy.

Trzeba promować formy własnej hodowli Stevia, oryginalna i nie modyfikowana genetycznie, produkować własne naturalne substancje słodzące i używać ich jako potężnego środka medycyny naturalnej do regeneracji naszej trzustki i zostawić cukrzycę tylko w pamięci.

Pod presją spożywczych i farmaceutycznych grup mafijnych ( „lobby”), UE nie dopuściła do obrotu oryginalnej Stevia z rodzimy Guarani, niemodyfikowanej genetycznie, w stanie naturalnym. Innymi słowy, nie jest to legalna licencja na sprzedaż suche liście do zaparzania herbaty ani na słodzik Stevia, ze wszystkimi jego składnikami leczniczymi. Nasi drodzy europejscy parlamentarzyści i z USA, powtarzają historię, która odbyła się w rafineriach cukrowych buraków i trzciny cukrowej z dodatkową trudnością dla stevi w związku z cukrem, który nie będzie sprzedawany ze integralnymi składnikami słodzącymi.

1 Orzeł Mirko


17 czerwca 2012, 14:27


10 komentarzy


  • Sobek S:

    A ja myslalem ze Truvia jest OK.
    Jaki slodzik jest bezpieczny?

  • Tomek:

    Dzieki za inteligentny opis roznicy pomiedzy roznymi skladnikami Stevia. Sam bardzo mnie to interesuje poniewaz pragne rozpoczac upowrzechnianie Stevia gdziej jej zawartoscia sa steviosidos a nie rebaudiosidos…. Bo to wlasnie steviosidos ma wlasciwosci lecznicze i terapeutyczne, ktore wplywaja pozytywnie na poziom cukru czy tez cisnienie (dla nadcisnieniowcow)…..

  • bloggi:

    Polska język trudna: "rodzice potworu", "sam bardzo mnie interesuje". Pisząc w ten sposób dyskredytujecie się, kochani. Czytając takie teksty, widzę niedouczonego nastolatka. Jak mam więc uwierzyć, że znacie się na tym, o czym piszecie? Skoro nie znacie dobrze własnego języka?

  • Aguila Mirko:

    Dziękuję za "inteligentny" komentarz. Jak pewien prezydent Polski powiedział: Nie chcem ale muszem" :P Chodzi o przekazu. Nie urodziłem się w Polsce, ale staram się. Niekoniecznie ktoś, który pisze "dobrze" zna się na tym co pisze.

  • human:

    A jak jest z rośliną o nazwie yacon (Smallanthus sonchifolius) na bazie której wyprodukowano aż 8 amerykańskich słodzików? Czy te słodziki są bezpieczne? Mają Yacon w nazwie i formę syropu o kolorze brązowym…

    • mirko:

      Każdy słodzik produkowany chemiczny, jest szkodliwy,niestety :( Ciało ludzkie nie potrzebuje chemia, sama produkuje swoja chemię, oczywiście kiedy jest zdrowy i panuje harmonii.

  • eny:

    no takie czasy niestety kasa rzadzi!!ja uzywam kxylitol .i oczywiscie Chinskich nie kupuje

  • bry:

    Informacje w tekście są interesujące, trudno jednak się je czyta ze względu na kulawy język. Brawo jednak dla Mirko za starania! Może współpraca z korektorem poprawi i podniesie wiarygodność serwisu.
    pozdrawiam

  • Jarek:

    YACON najlepiej jeść bulwy na surowo albo robić z nich syrop samemu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
REPUBLICA CHECA (czyta się : „REPUBLIKA CZEKA” ) – CZECHY – po polsku

Witam Was wszystkich!!! Ostatnio odbyliśmy podróż do Czech, pojechaliśmy tam zobaczyć miejsce gdzie latem będą odbywały się Ceremonie ze Świętą...

Zamknij